Your browser does not support JavaScriptskip to main content skip to main menu skip to cookiewall

Rijnstate Vriendenfonds ondersteunt nieuwe voedselallergietesten

  1. Rijnstate Vriendenfonds
  2. Nieuws
  3. Rijnstate Vriendenfonds ondersteunt nieuw...
Algemeen | 16 februari 2023

Al meer dan tien jaar ondersteunt het Rijnstate Vriendenfonds wetenschappelijk onderzoek in Rijnstate. We zijn er trots op dat we dankzij structurele donaties van onze donateurs en bedrijfsvrienden een financiële bijdrage kunnen leveren aan studies en onderzoeken die door artsen en onderzoekers van Rijnstate worden geïnitieerd en die van direct belang zijn voor de patiënten van Rijnstate.

Zo ondersteunde het Rijnstate Vriendenfonds onderzoek naar nieuwe voedselallergietesten. Lees hieronder het verslag van dr. ir. Janneke Ruinemans-Koerts, klinisch chemicus en dr. Judit Wesseling, kinderarts, beiden werkzaam bij Rijnstate.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Testen op voedselallergieën
Voedselallergieën komen vaak voor en het aantal mensen met een voedselallergie zien we steeds meer toenemen. Tot op heden kan de diagnose voedselallergie alleen betrouwbaar worden vastgesteld met zogenaamde voedselprovocatietesten in het ziekenhuis. Dit zijn testen waarbij de patiënt wordt blootgesteld aan een voedingsproduct waar hij of zij mogelijk allergisch voor is. Een dergelijke test is dus belastend voor de patiënt en kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Daarnaast kosten voedselprovocatietesten veel tijd en geld.

BAT-test
Het laboratorium van Rijnstate is betrokken bij het ontwikkelen van een alternatieve en veelbelovende bloedtest die hopelijk de provocatietesten zal gaan vervangen: de basofiele activatie test, oftewel BAT-test. De BAT-test is een laboratoriumtest waarvoor slechts een kleine hoeveelheid bloed nodig is en waarvan de uitslag snel bekend is. Hierbij worden bepaalde witte bloedcellen (zogenaamde basofielen) die betrokken zijn bij de voedselallergische reactie in het laboratorium getest.

Veelbelovend
Wereldwijde studies hebben inmiddels aangetoond dat BAT-testen bij pinda-allergie veelbelovend zijn. De testen zijn nu echter nog kostbaar en arbeidsintensief omdat ze op net afgenomen bloed worden verricht. Factoren die in het menselijk lichaam spelen en niet in deze bloedtest zijn meegenomen leiden soms nog tot verkeerde uitslagen. In Rijnstate is met de gift van het Vriendenfonds verder gewerkt aan de laboratoriumtechnieken die deze BAT-test verbeteren. De test heeft zich gericht op bloedmonsters van volwassenen en kinderen met pinda-allergie.

Verbeteringen
We zijn erin geslaagd de BAT-test verder te ontwikkelen zodat die meer rekening houdt met factoren in het bloed die ontstaan als er natuurlijke tolerantie voor pinda aan het ontwikkelen is: De zogenaamde 'BA-BAT (Blocking antibodies BAT) test'. Deze test kan worden verricht op bloed dat in de vriezer is bewaard (zogenaamd spijtserum), waardoor de test veel makkelijker is uit te voeren. Of deze BA-BAT ook de drempel en de ernst van de voedselallergische reactie beter kan voorspellen, moet nog verder worden onderzocht.

Dr. ir. Janneke Ruinemans-Koerts en dr. Judit Wesseling, kinderarts

     Terug naar nieuwsoverzicht
Wil jij ook bijdragen aan betere zorg


Rijnstate hartje
Rijnstate hartje