Your browser does not support JavaScriptskip to main content skip to main menu skip to cookiewall

Onderzoek naar de darmgezondheid van mensen met ernstig overgewicht

  1. Rijnstate Vriendenfonds
  2. Nieuws
  3. Onderzoek naar de darmgezondheid van mens...
Overgewicht | 14 september 2021

Structurele bijdrages van onze donateurs maken extra patiëntenvoorzieningen én onderzoek binnen Rijnstate mogelijk. Zo is er onlangs, met behulp van financiële ondersteuning van onze donateurs, een onderzoek gestart naar de darmgezondheid van mensen met ernstig overgewicht.

Morbide obesitas
Wereldwijd groeit het aantal mensen dat leidt aan ernstig overgewicht (morbide obesitas) en de daarbij behorende ziektes, zoals hoge bloeddruk en diabetes type II. Daarnaast zien we dat mensen met obesitas regelmatig kampen met darmproblemen zoals ontstekingen in de darm of een verslechterde darmwand. Dit kan uiteindelijk leiden tot chronische ontstekingsziektes van de darm; denk hierbij aan de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Hoe het komt dat obesitas de darmgezondheid op een nadelige manier beïnvloedt, is nog niet duidelijk. Door hier onderzoek naar te doen, hopen de onderzoekers behandelingen en therapieën te verbeteren om hiermee de nadelige effecten van obesitas op de darmgezondheid te beperken, of zelfs te voorkomen.

Het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats bij patiënten met morbide obesitas die een maagverkleining laten uitvoeren. Tijdens deze ingreep worden kleine hapjes (biopten) uit de dunne darm gehaald. Deze biopten worden onderzocht op ontstekingswaarden die worden vergeleken met waardes in het bloed, vetweefsel, lever en darmbacteriën. Met de informatie die hieruit voortkomt, hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in het verband tussen morbide obesitas en ontstekingsziektes van de darm, zodat zij hierop de behandelingen kunnen aanpassen en verbeteren.

Bedankt donateurs!
Namens het Vriendenfonds en de onderzoekers danken wij onze donateurs voor hun bijdrage aan dit onderzoek, en daarbij aan de verbetering van de zorg aan onze patiënten. Samen maken we meer mogelijk!

Wil jij ook bijdragen aan het welzijn van onze patiënten en extra onderzoek binnen Rijnstate mogelijk maken? Word dan nu vriend van Rijnstate!

     Terug naar nieuwsoverzicht
Wil jij ook bijdragen aan betere zorg


Rijnstate hartje
Rijnstate hartje